Nieuws uit regio's:

Uden
regio's instellen
Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug woensdag, 4 nov 2009 - 13:39

Romeins gebouw ontdekt bij opgraving

UDEN – In totaal negen hectare grond wordt de komende maanden blootgelegd op de plek waar halverwege 2010 gestart wordt met de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Wethouder Bakermans, Manon Velde, lid van de Raad van Bestuur van Bernhoven en Hanneke van Alphen van de Udense Heemkundekring mochten woensdag symbolisch de eerste schop in de grond steken van de archeologische opgravingen die aan de bouw voorafgaan.

Klikopgraving-4
'De eerste schop in de grond'

Maar dat er al twee dagen lang succesvol gegraven is, bleek meteen, want er is al een Romeins gebouw blootgelegd. Geen marmeren tempel, maar een schuurtje van een Bataafse boer. De omtrekken van de schuur waren duidelijk zichtbaar door verkleuring in het gele zand waar in het begin van onze jaartelling de palen van de schuur gestaan hebben. De vondst is geen verrassing. Bij eerder onderzoek was al een dorpje ontdekt uit de Romeinse tijd. Naast het schuurtje hebben de archeologen van Archol uit Leiden ook resten van een paardenbak gevonden. Helaas niet uit de Romeinse tijd, maar meer van zeer recente herkomst.
De resten uit de Romeinse tijd bevinden zich namelijk een kleine meter onder het maaiveld waar de gele grond begint. Daar bovenop is eeuwenlang potstalmest gelegd die zorgde voor een vruchtbaar esdek. Behalve dus op de plek waar iemand een paardenbak maakte en daarvoor de grond plaatselijk flink omwoelde.

Klikopgraving-0
Wethouder Bakermans, Manon Velde, lid van de Raad van Bestuur van Bernhoven en Hanneke van Alphen van de Udense Heemkundekring ontdekken een steen die niet archeologisch interessant blijkt te zijn.

Klikopgraving-1
Archeologen leggen de Romeinse schuur bloot

Klikopgraving-2
Op de plattegrond wordt de Romeinse schuur ingetekend. Op de achtergrond de ontdekte paardenbak
Laatste reacties op dit bericht via het forum:
Geplaatst op 04 nov 2009 15:29 door Marcel
Die vondsten zijn hardstikke leuk en interessant, dus alles goed in kaart brengen en archiveren voor het nageslacht, maar ik mag hopen dat die opgr...
Geplaatst op 04 nov 2009 20:18 door tochishetzo
Ik ken aannemers die snel doorgraven als er weer een romijn opduikt...
Geplaatst op 04 nov 2009 22:24 door Ruud
Een schuurtje van een Batavier is een Romeins gebouw?? Batavieren waren een Germaanse stam in die tijd en samen met andere stammen zijn zij onze vo...
Er zijn 3 reacties op dit bericht
Auteur: André vander  Linden 
Redactie: VeghelNWS-code: 1-7596-2 
Categorie: Opmerkelijk 
Aangemaakt: 2009-11-04 13:40:07 
Laatste wijziging: 2009-11-04 15:58:23 
Gewijzigd door: Philip van den Brand