Nieuws uit regio's:

Uden
regio's instellen
Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug maandag, 5 okt 2009 - 15:28

Archeologen aan de slag op locatie ziekenhuis

UDEN - Door de gemeente Uden is opdracht verleend aan de firma Archol BV te leiden voor de uitvoering van het archeologisch onderzoek in het plangebied van het ziekenhuis Bernhoven. Er zijn hoge verwachtingen bij de archeologen. In een eerder gehouden sleuvenonderzoek zijn drie plekken met potentieel interessante vondsten geconstateerd.

De firma Archol BV is als beste uit de bus gekomen na een gehouden Europese Openbare Aanbestedingsprocedure. Archol werkt nauw samen met de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden. Deze firma is geen nieuwe speler in Uden. Zij hebben in de periode september – oktober 2007 een zogenoemd “waarderend sleuvenonderzoek” uitgevoerd in het plangebied. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het rapport “Zwervende erven uit de Romeinse tijd? Een verplaatsende nederzetting uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd te Uden-Noord”.

Archeologische waarden behouden
Op basis van de getrokken conclusies is het zeker dat in het plangebied waardevolle en behoudenswaardige archeologische resten voorkomen. In totaal gaat het om drie vindplaatsen: een Romeinse nederzetting, de inheemse voorloper van de Romeinse nederzetting en een postmiddeleeuwse weg en akkergebied. In het kader van de monumentenzorg heeft het College van de gemeente Uden al in 2008 besloten om deze archeologische waarden te behouden. Door Archol zal een gebied ter grootte van circa 11,2 hectare worden onderzocht.
Wethouder Bakermans: “Wij zijn verheugd met de komst van het ziekenhuis en stellen alles in het werk om de gezamenlijke planning te halen. Het behoud van de archeologische waarden is voor de gemeente ook van groot belang. Wij hebben hier in de planning dan ook rekening mee gehouden. Ook ik ben nieuwsgierig naar eventuele vondsten. Het is een belangrijke mijlpaal, immers nu gaat de eerste schop op het toekomstig ziekenhuisterrein ook daadwerkelijk de grond in”.

Planning archeologisch onderzoek
Nadat het archeologisch onderzoek is verricht zal de gemeente deze delen bouwrijp maken. Na het bouwrijp maken is de weg voor ziekenhuis Bernhoven vrij om haar bouwwerkzaamheden te starten. De planning voor het archeologisch onderzoek is dat dit jaar nog de eerste aanzet wordt gemaakt. Het onderzoek zal naar verwachting zijn afgerond medio 2010. Overigens betreft dit fase I van het onderzoek. Deze fase is gericht op het ziekenhuisterrein. Fase II zal naar verwachting in 2011/2012 starten. Deze fase is gericht op de verdere ontwikkelingen in het plangebied rondom het ziekenhuisterrein (Uden-Noord I).
Laatste reacties op dit bericht via het forum:
Geplaatst op 05 okt 2009 17:01 door gekkie
Het zal leuk zijn als ze wat vinden tijdens dit onderzoek. Als het ziekenhuis er staat is het niet leuk als ze wat vinden tijdens een onderzoek. ...
Geplaatst op 06 okt 2009 09:32 door Marcel
Ik hoop dat de archeologen niets vinden, aangezien dat vast en zeker vertraging in het bouwproces gaat opleveren. Daar zit niemand op te wachten, l...
Er zijn 2 reacties op dit bericht
Auteur: André vander  Linden 
Redactie: VeghelNWS-code: 0-3255-2 
Categorie: Algemeen 
Aangemaakt: 2009-10-05 15:30:23 
Laatste wijziging: 2009-10-05 15:30:23 
Gewijzigd door: André vander  Linden